top of page

Romatizmal Hastalıklar

Hastanemiz dahiliye polikliniğinde hastalarımızın ağrılarından dolayı bizlere başvurduğunda sık karşılaştığımız hastalıklardan biri romatizmal hastalıklardır.


Romatizmal Hastalıklar Nelerdir?


Toplumda görülen romatizmal hastalıkların en yaygın olanı artrittir. Türüne göre atritler üçe ayrılmaktadır: Osteoartrit, romatoid artrit ve spondiloartritler. Diğer romatizmal hastalıklar da bağ doku hastalıkları ve gut hastalığıdır. Bu hastalıklar kişinin yaşam fonksiyonlarını büyük ölçüde etkiler. Osteoartrit, kıkırdak altındaki kemik dokularındaki bozulmadır.


Halk arasında “kireçlenme” olarak bilinir. Kireçlenen eklemde ağrı, hassasiyet ve ses meydana gelebilir. Başlangıçta yavaş ilerleyebilir ve sonraki aşamalarda hareket kısıtlılığına ve tutukluğa yol açabilir. Kıkırdakta bozulmaya ve kemiklerde yeniden şekillenmeye neden olabilir. Ayrıca belirtileri olarak eklemde sertlik hissi, eklem deformesi veya genişlemesi ve şişlik baş gösterebilir. Romatoid artrit, halk arasında iltihaplı eklem romatizması olarak bilinir ve yetişkinlerde görülen otoimmün bir hastalıktır. Erkeklere nazaran kadınlarda daha sık görülmektedir. Bireyin rutinlerini bozar ve tedavi edilmezse geri dönüşü olmayan bir hastalıktır. Belirtileri, yorgunluk, sabah tutukluğu, eklemlerde ağrı, şişlik ve hareket kısıtlılığı olarak karşımıza çıkabilir. Spondiloartritler, hastanın duruşunu bozmayabilir ve bu nedenle daha yaygın bel fıtığı ya da diğer tür omurilik sorunları ile karıştırılabilir, bu nedenle bu hastalık sinsice ilerleyebilmektedir. Spondiloartritler vücudun diğer sistemlerini de olumsuz etkileyebilir ve hasta işlev kaybı yaşayabilir. Gözlerde kızarıklık ve sedef, sert ve kızarık deri gibi dermatolojik sorunlar da bu hastalığın beraberinde getirdiği olumsuzluklardan olabilir. Özellikle sabaha karşı belde ağrı, hareket kısıtlılığı, ateş, yorgunluk ve kilo kaybı hastalığın belirtilerindendir. Fibromiyalji, diğer adıyla yumuşak doku hastalığı bireyin yaşam kalitesini ve hatta yaşama bağlılığını bile azaltabilir, çünkü her sabah yorgun uyanılan ve uyanmakta zorluk çekilen bir durum söz konusu olur. Çocukluk travmaları ve stres bu hastalığın sık sebeplerindendir. Kadınlarda ve mükemmeliyetçi insanlarda görülme sıklığı daha fazladır. Fibromiyalji, depresyon, hafıza ve konsantrasyon sorunlarını beraberinde getirir. Nefes almada zorluk, kulak çınlaması, zaman zaman kabızlık, ağrı, hassasiyet ve yorgunluk hastalığın belirtilerindendir. Behçet hastalığı, ağızda ve genital bölgede ülserler çıkması, göz enfeksiyonu, deri sorunları ve bazen damar ve beyin tutulumu göstererek hayatı tehdit edici bir hastalıktır. Gut hastalığı, hem metabolik ve hem de romatizmal bir hastalık olup vücuttaki ürik asit üretiminin artışı sonucunda dokularda ürik asit birikmesiyle ortaya çıkar. Eklemlerde şişlik, geceleri artan ağrı ve böbrek tutulumu ve taşı gut hastalığının belirtileri olarak bireylerde görülebilir.


Romatizmal Hastalıkların Tedavileri Nelerdir?


Tanıları klinik ve radyolojik bulgulara dayanan osteoartrit tedavisi kişinin yaşamını kolaylaştırma amacı güder. Bu, kilo kaybı ve egzersizle sağlanabilir. Ağrı azaltıcı yöntemler olarak sıcak ya da soğuk uygulamalar, ilaçlar, daha ileri durumlarda eklem enjeksiyonları ve cerrahi işlemler yapılabilir. Romatoid Artrit tedavisi tıpkı osteroidatrit gibi ağrı azaltıcı amaçlıdır ve bireyin yaşam fonksiyonlarını düzenleyicidir. Kortizon olmayan ağrı kesiciler, enfeksiyon gidericiler ve modifiye edici ilaçlar tedavi olarak uygulanır. Spondiloartrit tedavileri, dermatolojik sorunlar için jeller ve kremler, biyolojik ve antiromatizmal ilaçlar, eklemlere enjeksiyon, antiinflamatuar ilaçlar ve ileri boyutlarda ise cerrahi müdahalelerdir. Tüm yaşamı ve aktiviteleri etkileyen bir hastalık olduğu için fibromiyalji tedavisi ağrıyı kontrol etmek ve bireyin yaşam kalitesini yükseltmek amaçlıdır. Egzersiz bu hastalık için de önerilir ve fizik tedavi, kaplıcalar, masaj ve sağlıklı diyet tedavi edici olabilir. Doğal ve bitkisel tedavi yöntemleri de bulunmakla birlikte ağrı kesiciler ve antidepresanlar kullanılır. Stresin hastalığı tetiklememesi için terapist yardımı alınabilir. Behçet hastalığı sebep olduğu rahatsızlıklardan dolayı diğer kadın doğum, üroloji, dermatoloji gibi diğer birimlerle koopere bir tedavi yöntemi gerektirebilir.


Organ hasarlarını engellemek amacı taşır. Kolşisin, azatioprin, siklosporin, siklofosfamid ve çeşitli biyolojik ilaçlar kullanılır. Gut hastalığı ürik asitten dolayı meydana geldiği için ilk tedavi uygulaması ürik asit tetikleyici alkol, kahve, kırmızı et ve bazı baklagiller gibi besinlerin azaltılması şeklinde olmalıdır. Dahiliye uzmanımız doğru teşhis yöntemleriyle hastalığınızı teşhis edip hastalığınıza en uygun tedavi yöntemini belirleyerek ve gerek gördüğü halde diğer birimlerimizin uzmanlarıyla da görüşerek size yardımcı olacaktır.

BİLGİ ve RANDEVU İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR veya UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle

FİYAT BİLGİSİ ve RANDEVU İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR  UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle
bottom of page
WhatsApp Entegrasyonu