Rahim Ağzı Kanseri Sebebleri ve Korunma Yöntemleri
- Alper Akbilgi
- 27 Mar 2023
- 2 dakikada okunur
Dünyada Meme Kanserinden sonra kadınlarda en sık görülen kanser türü Rahim Ağzı Kanseridir. Her yıl yaklaşık 500 bin kadına rahim ağzı kanseri tanısı konulmaktadır.
Dünyada Meme Kanserinden sonra kadınlarda en sık görülen kanser türü Rahim Ağzı Kanseridir. Her yıl yaklaşık 500 bin kadına rahim ağzı kanseri tanısı konulmaktadır. Erken yaşta ilişki, multipartner, sigara, vitamin eksikliği, kötü beslenme gibi sebeplerin yanında en sık sebebi HPV denilen virüstür. %99.7 sinin HPV pozitiftir. Bu ilişki Sigara-Akciğer Kanseri ilişkisinden daha güçlüdür. HPV denilen virüs en sık cinsel yolla bulaşan hastalıktır. Her dört kadından üçü hayatının bir döneminde HPV ile karşılaşmıştır. Bunun sonucunda rahim ağzı kanserine cinsel yolla bulaşan hastalık diyebiliriz.
Serviks Kanseri (Rahim Ağzı) Risk Faktörleri Nelerdir?
HPV enfeksiyonu (Serviks kanseri vakaların % 95’inde HPV DNA pozitif bulunmuştur) HPV virüsü rahim ağzına seksüel yolla bulaşır.
Erken yaşta başlayan (16 yaştan önce) ilk cinsel ilişki
Cinsel partner sayısının çokluğu (kadının çok eşliliği kadar erkeğin çok eşliliği de riski arttırır)
Sigara içmek (aktif veya pasif)
Diyet (diyette meyve ve sebze oranı az ise serviks kanseri riski artabilir)
Irk
Doğum sayısının fazla olması
Düşük sosyoekonomik düzey
Doğum kontrol hapı kullanımı (özellikle 5 yıldan uzun süreli kullanım)
Serviks Kanseri Belirtileri
Rahim ağzı kanserinde en sık görülen belirti, adet dışı düzensiz vajinal kanamadır. Kanama zaman zaman aşırı olabilse de genellikle az miktarda lekelenme şeklindedir. Cinsel birleşme sonrası daha bariz hale gelebilir. İlerlemiş hastalıkta kötü kokulu vajinal akıntı, idrarda kan veya rektal kanama görülebilir.
Korunma ve taramadan bahsedecek olursak 21 yaşından itibaren 3 yılda bir smear (simir) veya HPV ile birlikte yapıldığında 5 yılda bir smear ile 65 yaşına kadar taranabilir. Smear ve HPV için ilişkisiz ve kanamasız olması gerekir. Prezervatif tam olarak korumaz ancak HPV nin başarılı bir aşısı vardır. Erken yaşlarda yapılırsa %95 in üzerinde koruyuculuğu vardır. 12 yaşından itibaren yapılabilir. Birçok gelişmiş ülkede devlet tarafından bu aşı yapılmaktadır. Şu an için Ulusal Aşı Programımızda mevcut değildir. Sonuç olarak kanserden korunmak için aşımızı yaptıralım, spor yapalım, organik ve dengeli beslenelim, alkol sigara gibi alışkanlıklardan uzak duralım ve sokakta her gördüğümüzü eve kahve içmeye davet etmeyelim :-)