top of page

Sarılık

Sarılık Nedir?


Kan dolaşımında ve vücut dokularında safra pigmentlerinin aşırı birikmesi, cildin, gözlerin beyazlarının ve mukoza zarlarının sarıdan turuncuya ve hatta bazen yeşilimsi renk değişikliğine neden olur. Bu duruma sarılık denir. Sarılık en iyi doğal gün ışığında görülür ve suni aydınlatma altında görülmeyebilir.


Renklenme derecesi, kandaki safra pigmentinin konsantrasyonuna, doku difüzyon hızına ve bilirubinin doku tarafından emilimine ve bağlanmasına bağlıdır. Bilirubin doku sıvılarına girer ve iltihaplanma ve ödem bölgelerinde daha kolay emilir. Sarılığa neden olan en yaygın mekanizmalar, karaciğer tarafından aşırı safra üretimidir, kolayca atılabileceğinden daha fazlası üretilir; safra pigmentlerinin çıkarılmasını engelleyebilen veya aşırı üretime neden olabilen konjenital kusurlar; karaciğer hastalığı nedeniyle karaciğer hücrelerinin safra pigmentlerini kandan çıkaramaması; karaciğer tarafından çıkarılan bilirubinin tekrar kan dolaşımına sızması (yetersizlik); veya safra kanallarının tıkanmasıdır. Sağlıklı yeni doğan bir bebekte karaciğer tam olarak olgunlaşmadığı için sarılık gelişebilir. Bu tür sarılık genellikle karaciğer düzgün çalışmaya başladığında birkaç hafta içinde geçer. Sarılık Nedenleri Nelerdir? Sarılık, vücutta fazla bilirubin biriktiğinde ortaya çıkabilir. Bu durum aşağıdaki nedenlerden ortaya çıkabilir.


Çok fazla kırmızı kan hücresi ölüyor veya parçalanıyor ve karaciğere gidiyorsa (hemolitik sarılık.) Karaciğer aşırı yüklenmiş veya hasar gördüyse Karaciğerden gelen bilirubin, sindirim sistemine düzgün şekilde hareket edemiyorsa Yukarıdaki durumlarda sarılık genellikle karaciğer, safra kesesi veya pankreas ile ilgili bir sorunun işaretidir. Aynı zamanda şu nedenlerden de ortaya çıkabilir: Enfeksiyonlar, en yaygın olarak virüsler. Bazı ilaçların kullanımı. Karaciğer, safra kanalları veya pankreas kanseri. Kan bozuklukları, safra taşları, doğum kusurları ve diğer bazı tıbbi durumlar.


Sarılığın Belirtileri Nelerdir?


Sarılık cildin ve gözlerin beyazının sarı görünmesine neden olur. Sarılıkla birlikte başka belirtiler de ortaya çıkabilir. Bunlar: Kaşıntı Koyu idrar Beyaz renkli dışkı (Camcı macunu renginde dışkı) İştah kaybı Kilo kaybı Ateş Yorgunluk veya kafa karışıklığı gibi zihinsel değişiklikler Karın ağrısıdır. 


Sarılıkta Tedavi Yöntemleri Nelerdir?


Sarılığın tıbbi tedavileri sarılık nedenini hedefler. Bu tedaviler aşağıdaki gibi olabilir: Hepatoselüler sarılık, antiviral ilaçlar ve steroidlerle tedavi edilir. Hemolitik sarılık demir takviyeleri ile tedavi edilir. Hemolitik sarılığın nedenine yönelik ileri tetkikler yapılır. Tıkanma sarılığı, tıkanıklığı gidermek için ameliyatla ve ardından ilaçla tedavi edilir. Bir de ilaca bağlı sarılık yani bazı ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkan sarılık vardır. Bu gibi durumlarda ilaçlar kesilir ve alternatif ilaçlar reçete edilir.

BİLGİ ve RANDEVU İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR veya UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle
Desteklenen dosyaları yükleyin (En fazla 15 MB)

RANDEVU ve BİLGİ İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR  UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle
Desteklenen dosyaları yükleyin (En fazla 15 MB)
bottom of page
WhatsApp Entegrasyonu