top of page

Safra Kesesi Hastalıkları

Hastanemiz genel cerrahi polikliniğine gelen hastalarımızda sıklık karşılaştığımız sorunlardan bir tanesi de safra hastalıklarıdır.


Safra kesesi hastalıkları nelerdir?


Sindirime yardımcı safra kesesi zaman zaman işlevlerini yerine getiremeyebilir. Safra sıvısı ince bağırsaktaki yağları küçük parçalara ayırmak ve sindirim enzimleriyle parçalanmalarını sağlar. Safrayı ince bağırsaklara iletip sindirimi kolaylaştıran organ safra kesesidir. Ayrıca görevleri karaciğer tarafından üretilen safra sıvısının yoğunlaştırılması ve safra asit miktarının yükseltilmesidir. Safra kesesi hastalıklarında ağrı sırt ve karın bölgesine yayılabilir. Genellikle altmış yaş üstü bireylerde, diyabet hastalarında, kilo sorunu yaşayanlarda, ailede safra problemi olanlarda ve karaciğer sorunu yaşayanlarda daha yaygın görülmektedir. Safra kesesi hastalıklarından sık görülenler safra kesesi ve safra yolu taşları, safra kesesi iltihabı ve safra kesesi kanseri olarak karşımıza çıkmaktadır.


Safra kesesi ve safra yolu taşları Safra kesesi hastalıklarının en yaygın sorunlarındandır. Safra kesesi taşları kandaki yağ miktarının yüksek olması ve kalsiyum gibi elementlerin yüksek olmasından dolayı oluşabilmektedir. Safra kesesi taşları sonraki dönemlerde safra kanallarına da ilerleyebilmekte ve bunun sonucunda safra yolu taşları oluşabilmektedir. Safra kesesi iltihabı Safra kesesinde oluşan taşların kese içinde iltihaplanmaya yol açması durumudur. Bu enfeksiyona kolesistit adı verilir. İltihap kese duvarlarına zarar verebilmekte ve dolaşım bozukluğuna sebep olabilmektedir. Safra kesesi kanseri Kronik safra kesesi iltihabı ve safra kesesi taşları çok yaygın bir durum olmamakla birlikte safra kesesi kanserine sebep olabilmektedir. Safra kesesi taşlarının ve iltihabının erken tedavisiyle bu durum engellenebilir.


Safra Kesesi Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?


Her safra kesesi hastalığı hemen belirti göstermemekle birlikte safra kesesi hastalıklarının belirtileri genellikle sindirim sistemi ile ilgili olmaktadır. Karın ağrısı, bulantı, kusma, sarılık ve ateş kendini gösteren belirtiler arasında yer almaktadır. Safra Kesesi Hastalıkları Tanısı ve Tedavisi Safra kesesi hastalıklarında tanı konurken hastanın şikayetleri dinlendikten sonra laboratuvar ve görüntüleme tetkikleri yapılır. Safra kesesini görüntülemek için ultrasonografi tekniği uygulanır. Ayrıca safra kanallarını incelemesi gerekiyorsa ERCP yapılabilir. Safra kesesi hastalıklarında beslenme önemli bir yer tuttuğu için safra kesesi iltihabı ve taşları sorunlarında safra kesesi diyetleri yapılabilir. Bu diyet işlenmiş gıdalardan uzak, trans yağları içermeyen, karbonhidratı ve şeker miktarı az, lifli besinler, zeytinyağlı besinler ve sebze ve meyvelerden oluşmalıdır.


Safra kesesi iltihapları için antibiyotikler ve taşları eritmek için çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır. Bunun yanında gerekli cerrahi operasyonlardan safra kesesi çıkarma işlemi için laparoskopi de tercih edilebilir. Safra kesesi taşları için kesin olarak cerrahi önerilmektedir. Genel cerrahi uzmanımız hastalığı teşhis ettikten sonra gerekli durumlarda enfeksiyon uzmanımızla da iletişime geçerek size en uygun tedavi yöntemini belirleyerek yardımcı olacaktır.

BİLGİ ve RANDEVU İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR veya UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle
Desteklenen dosyaları yükleyin (En fazla 15 MB)

RANDEVU ve BİLGİ İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR  UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle
Desteklenen dosyaları yükleyin (En fazla 15 MB)
bottom of page
WhatsApp Entegrasyonu