top of page

Hipertansiyon

Hipertansiyon Nedir?


Yüksek tansiyon olarak da bilinen hipertansiyon, kan damarlarındaki kanın damar duvarına yapmış olduğu yüksek basınçtır. Tansiyon, kısaca damar çeperlerine uygulanan kan basıncı,kişinin kalbinin pompaladığı kan miktarına aynı zamanda da atardamarlar ya da toplardamarlardaki kan akışına karşı gösterilen direnme miktarına göre belirlenmektedir.


Halk arasında büyük tansiyon olarak bilinen sistolik kalp kasıldığındaki, küçük tansiyon olarak bilinen diastolik ise kalp gevşediğindeki basınçtır. 18 yaş üstü herkesin istirahat halindeki normal büyük tansiyonu 120mmHg, küçük tansiyonu 80mmHg olmalıdır. Üç ayrı ölçümde büyük tansiyon 140mmHg’dan, küçük tansiyon 90mmHg’dan yüksekse hipertansiyon teşhisi konulabilir. İnsanlar yıllarca hiçbir belirti göstermedikleri için hipertansiyona sahip olduklarını bilmeden yaşamlarını sürdürebilirler. 


Hipertansiyon Belirtileri Nelerdir?


Hipertansiyon bazı hastalarda belirti göstermeyebilir ancak bu süreçte kalp, böbrek, beyin gibi organlarımızda ciddi hasarlar oluşturabilir. Nefes darlığı, kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı, baş dönmesi ve baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, sık idrara çıkma, burun kanaması, görmede sıkıntı, kulaklarda çınlama, vücutta ödem gibi belirtiler en yaygın görülenlerdir.


Hipertansiyon Nedenleri Nelerdir?


Hipertansiyon hastalarının yaklaşık %95 gibi büyük çoğunluğunda belirli bir neden bulunmamaktadır fakat çevresel ve genetik faktörler, yüksek tuz tüketimi, hareketsiz yaşam, kilo fazlalığı gibi nedenler de hipertansiyona sebep olan yaygın durumlardır. Bunların yanı sıra, böbrek hastalıkları, doğum kontrol hapları, tiroid hastalıkları, kalp hastalıkları, uyku apnesi, sigara ve alkol tüketimi, stres gibi durumlar sıklıkla olmasa da hipertansiyona neden olabilmektedir. Belirli bir yaştan sonra hipertansiyon riski artmaktadır. Hipertansiyon genellikle yetişkin bireylerde görülür fakat çocuklar da risk altındadır. Çocuklarda görülmesinin nedeni genellikle böbrek ve kalp rahatsızlıkları olsa da kötü beslenme, egzersiz eksikliği gibi nedenlerden de kaynaklanabilmektedir.


Hipertansiyon Tedavileri Nelerdir?


Hipertansiyon başka hastalıkların da sebebi olabilmekte ve bizim için bazı riskler oluşturabilmektedir. Bu hastalıklar ve riskler inme, beyin kanaması, pıhtı, damar tıkanıklığı, böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği, kalp krizi ve anevrizma genişlemesi ve yırtılması olabilir. Bu nedenle hipertansiyon, erken teşhisle tanınması, ilerlemesinin önlenmesi ve doğru yöntemlerle tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Hipertansiyon tedavisinde ilaçlar önemli bir yer tutmakta ve bunun dışında hastanın kontrolünde olan, diyete sadakat ve egzersiz devamlılığı ve sigara ve alkol tüketiminin azaltılması da tedavilerin etkinliği ve verimliliği açısından oldukça önemlidir.


Evde tansiyon ölçümü yaparak yanlış sonuçlara ulaşan ve kulaktan dolma bilgilerle tansiyonunu düşürmeye çalışan hastalarımız en doğru bilgiyi uzmanımıza danışarak almalıdırlar. Dahiliye uzmanımız tedavi için size en uygun ilacı belirleyip diyet ve egzersiz tedavilerinde de uygun bir plan çizecek ve gerekirse diyetisyenle iş birliği içinde olup daha verimli bir diyet ve egzersiz programı oluşturarak yardımcı olacaktır.

BİLGİ ve RANDEVU İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR veya UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle

FİYAT BİLGİSİ ve RANDEVU İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR  UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle
bottom of page
WhatsApp Entegrasyonu