top of page

Diyabet

Diyabet Nedir?


Vücudumuza aldığımız besinler sindirildiğinde, glikoz adı verilen basit şekerler açığa çıkar. Glikoz, tüm vücut organları için ana besin kaynağıdır. Hücrelerin glikozu enerji olarak kullanabilmesi için glikozun hücre içine taşınması gerekir. İnsülin hormonu, glikozun hücre içine alınmasını ve glikojen olarak depolanmasını sağlayan pankreas tarafından salgılanır. Diyabet, pankreasın yeterli miktarda insülin üretememesi durumunda ortaya çıkan yüksek kan şekeridir. Diyabetin çeşitleri: Tip 1 Diyabet, Tip 2 Diyabet, Gestasyonel Diyabet ve Gizli Şekerdir. Tip 1 diyabet, vücudun kan şekeri kontrolü yapmak için yeterli insülini üretememesidir. Bundan kaynaklı olarak kandaki glikoz seviyesi yükselir. Genellikle küçük yaşlarda başlar. Vücuttaki insülin eksikliği sonucunda diyabetik ketoasidoz ortaya çıkabilir ve bu kilo kaybına neden olabilir. Tip 2 diyabet, vücut hücrelerinin insüline karşı direnç kazanması ve kandaki şekerden faydalanamaması durumudur.


Aşırı kilo, genetik ve stres kaynaklı ortaya çıkabilir. Aşırı susama, yorgunluk ve ilerleyen yaşlarda kalp ve sinir hastalıklarının ihtimalini artırır. Gestasyonel diyabet, gebelik şekeri olarak bilinen bu diyabet türü hamilelik ilerledikçe pankreasın yeterli insülin sağlayamamaya başlamasından kaynaklanır. Genetik faktörü bulunan bireyler bu durumla daha kolay karşılaşabilirler.Hamilelik sonlandığında bu durum genellikle kendiliğinden düzelir. Düzelmezse ilerleyen zamanlarda tip 2 diyabete dönüşebilir. Gizli şeker, normal şartlarda bireyin kan düzeyi yüksek olması fakat diyabet tanısı koyacak seviyede olmaması durumudur. Zamanla tip 2 diyabete dönüşebilir. Diyabet hastalığı maalesef ki çeşitli risk faktörleri sunmaktadır. Aile geçmişi, yaş, hareketsiz yaşam, stres, obezite, pankreas rahatsızlıkları, polikistik over sendromu ve insülin direnci, diyabete sebep olabilmektedir. Diyabet hastalığının sebep olabileceği diğer hastalıklar da kalp ve damar hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları, böbrek yetmezliği, diyabetik ayak, göz damarları ve retina hastalıkları ve ereksiyon sorunlarıdır.


Diyabet Nasıl Tedavi Edilir?


Kronik bir hastalık olarak diyabetin tedavisi için kan şekerinin normal sınırlarda tutulması gerekmektedir. Tip 1 diyabet ve gestasyonel diyabet için insülin tedavisi alınması uygundur. Tip 2 diyabet ve gizli şeker için oral antidiyabetik tedavisi sağlanmaktadır. Bütün diyabet türlerinde diyet ve yaşam tarzının değişmesi önerilir. Dahiliye uzmanımız diyet ve egzersiz konularında size yardımcı olacak ve gerektiğinde diyetisyen ile ortak kararlar alınıp uygulanacaktır.

BİLGİ ve RANDEVU İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR veya UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle

FİYAT BİLGİSİ ve RANDEVU İÇİN NUMARANIZI BIRAKABİLİR  UZMANLARIMIZA SORU SORABİLİRSİNİZ

Dosya Yükle
bottom of page
WhatsApp Entegrasyonu